Home | Contact | links | link toevoegen
Buitenkant
Binnenkant
Mechanisch
Diefstal
Tuning
Spaartips
Navigatie
Proefrit
Preventietips
Financiering
Autoreizen
Internet
Hybridewagens
Rijvaardigheid
Tweedehandswagens
Tweedehands auto

  Airconditioning

Hedendaagse wagens zijn bijna allemaal uitgerust met een airconditioningsysteem. In de zomer zorgt de airco voor koelte in de wagen en in de winter worden met damp beslagen ruiten voorkomen. Om een optimale werking van de airco te garanderen is het noodzakelijk om regelmatig de filters te vervangen.


Na een tijd merk je immers dat de wagen minder goed koelt of moeilijker de ruiten ontdampt. Ook kan je een soms een vieze schimmelgeur waarnemen. Wanneer zich een van deze symptomen voordoen moeten de filters vervangen worden. Ook het volume van het gas kan afnemen. In dit geval werkt de airco niet meer en moet er gas bijgevuld worden.

Een plasje water onder een wagen met airco is normaal. Dit is het vocht dat door de verdamper uit het gas wordt getrokken en vervolgens door een slangetje onder de wagen druppelt.

Bij een tweedehandswagen is het goed om ook eens te controleren als de airco ten volle werkt. Is er twijfel aan de werking dan kan het zijn dat de filters moeten vervangen worden of eventueel gas bijgevuld moet worden.

TIP: Zet de airco minstens wekelijks eens aan. Op deze manier voorkom je dat de pakkingsringen en afdichtingen gaan uitdrogen waardoor er koelvloeistof kan gaan lekken.