Home | Contact | links | link toevoegen
Buitenkant
Binnenkant
Mechanisch
Diefstal
Tuning
Spaartips
Navigatie
Proefrit
Preventietips
Financiering
Autoreizen
Internet
Hybridewagens
Rijvaardigheid
Tweedehandswagens
Tweedehands auto

  Carjacking

Een carjacking is een overval op jou en je wagen bij het onverwacht stilstaan op de openbare weg. Bijvoorbeeld aan verkeerslichten.
De dader(s) proberen je dan met een smoesje uit de wagen te lokken en je wagen te stelen. Mogelijks proberen ze het portier te openen en je te overmeesteren zodat je de wagen moet afgeven.
Tip 1
Wees waakzaam en alert bij een lichte aanrijding. Mogelijk kan je te maken hebben met een gesimuleerde aanrijding. Laat bij een verdachte aanrijding in eerste instantie je deuren gesloten en open de ruit lichtjes om met de tegenpartij te praten. Vertrouw je de situatie niet, rij weg en verwittig onmiddellijk de politie

Tip 2
Hou afstand van een voertuig dat de weg blokkeert.

Tip 3
Beschik je niet over een garage, probeer dan de wagen te parkeren op een zo goed mogelijk verlichte plaats.

Tip 4
Probeert er iemand de deur van je wagen te openen, claxonneer en zet je knipperlichten aan. Activeer mogelijks nog je alarmsysteem.

Tip 5
Merk je dat je gevolgd wordt, rij dan niet naar huis maar begeef je naar een politiecommissariaat of naar een toevallige politiepatrouille. Geef hen een zo precies mogelijke beschrijving van de wagen die jouw achtervolgd heeft.

Tip 6
Zorg ervoor dat tijdens het rijden in druk stadsverkeer en zeker aan de lichten de ramen van je wagen altijd gesloten zijn.

Tip 7
Word je toch nog geconfronteerd met een carjacking, gehoorzaam dan aan de carjackers om erger te voorkomen (je leven is meer waard dan je wagen!), en probeer zoveel mogelijk gegevens van de carjackers in je hoofd te onthouden. Ga onmiddellijk de feiten aangeven aan de politie.