Home | Contact | links | link toevoegen
Buitenkant
Binnenkant
Mechanisch
Diefstal
Tuning
Spaartips
Navigatie
Proefrit
Preventietips
Financiering
Autoreizen
Internet
Hybridewagens
Rijvaardigheid
Tweedehandswagens
Tweedehands auto

  De proefrit

Je koopt geen wagen zonder eerst een proefrit te doen.
Onderstaande tips zijn aandachtspunten tijdens de proefrit.Tip 1: Motor
Alvorens de proefrit start is het goed eens te luisteren naar de stationair draaiende motor. Er mag geen getik hoorbaar zijn in het motorcompartiment.

Tip 2: Uitlaatpijp
Hou achteraan met je voet de uitlaatgassen tegen. Hoor je onder de wagen gesis, dan is er een gaatje in de uitlaatpijp waaruit de uitlaatgassen ontsnappen.

Tip 3: Koppakking
Wanneer je de dop van de olie losschroeft moet deze aan de onderkant proper beölied zijn. Zie je een witte schuimachtige brij aan de onderkant van de dop dan heeft de wagen een kapotte koppakking. Dit brengt een grote herstellingskost met zich mee. Dit gaat in erge gevallen ook gepaard met een witte rook uit de uitlaatpijp.

Tip 4: Olieverbruik
Komt er, wanneer je na een paar minuten stationair draaien gas geeft een blauwe rook uit de wagen, dan verbruikt deze wagen olie. Dit is tevens het signaal dat de motor er al ettelijke kilometers op zitten heeft.

Tip 5: Rijstijl
Laat bij het kopen bij een particulier de eigenaar zelf eerst met de wagen rijden. Zo krijg je een eerste indruk van wat de wagen al dan niet te verduren heeft gekregen bij de vorige eigenaar. Zorg dat de radio uit staat en luister tijdens de rit naar de mogelijke bijgeluiden.

Tip 6: Deurstijlen
Hoor je tijdens het rijden links of rechts blazen, dan is het waarschijnlijk zo dat een deurstijl door een herstelling niet volledig meer afsluit tegen de afdichtrubber en zodoende bij snelheid een windgesis produceert. De hersteller kan dit eenvoudig verhelpen door de deurstijl terug naar binnen te trekken zodat deurstijl en afdichtrubber terug tegen elkaar komen te zitten.

Tip 7: Uitlijnen
Wanneer je zelf het stuur overneemt controleer je als de wagen mooi rechtdoor loopt. Wijkt hij van zijn baan af (links / rechts) dan moeten de wielen uitgelijnd worden.

Tip 8: Uitbalanceren

Hobbelt de wagen op vlakke weg dan zijn de voorwielen uit balans en moeten deze uitgebalanceerd worden.

Tip 9: Remmen
Stuurt de wagen naar links of rechts tijdens het remmen,
dan scheelt er iets aan de voorste remmen.

Tip 10: Remschijven
Schud de wagen tijdens het remmen,
dan zijn de remschijven krom.

Tip 11: Handrem
Controleer ook eens de werking van de handrem. In aangetrokken toestand moet de wagen volledig vast staan.

Tip 12: Koppeling

Moet je de koppeling hoog laten komen vooraleer de wagen begint te trekken, dan is deze mogelijks versleten. De koppeling testen kan je doen als volgt: trek de handrem aan, zet de wagen in tweede versnelling en geef gelijktijdig gas. Als de koppeling in orde is moet de wagen nu stilvallen.
Blijft de wagen toch draaien dan zal je de koppeling horen doorslippen en is deze bijgevolg versleten.

Tip 13: Chassisnummer
Vergelijk het chassisnummer met het nummer op de papieren.

Tip 14: Onderhoudsboekje

Probeer een wagen altijd te kopen met een onderhoudsboekje.
Het onderhoudsboekje geeft de koper een volledig overzicht van de gedane onderhoudswerken aan de wagen. Dit is dus een betrouwbare indicator voor de staat van de wagen.

Tip 15: Omstandigheden
Koop niets in verdachte of louche omstandigheden.