Home | Contact | links | link toevoegen
Buitenkant
Binnenkant
Mechanisch
Diefstal
Tuning
Spaartips
Navigatie
Proefrit
Preventietips
Financiering
Autoreizen
Internet
Hybridewagens
Rijvaardigheid
Tweedehandswagens
Tweedehands auto

  Spaartip: Eco-driving / Spaarzaam rijden

Tip 1
Laat de motor niet nodeloos stationair draaien. Het is overbodig de motor te laten warmdraaien voor het vertrek. Rij gewoon kalm weg en laat de motor rustig op gebruikstemperatuur komen (temperatuurmeter op 90 graden celcius).Een motor verbruikt en verslijt het meest bij het kouddraaien.

Tip 2
Probeer zoveel mogelijk een gelijke snelheid aan te houden en dit in een zo hoog mogelijke versnelling.

Tip 3
Wees alert en kijk ver vooruit in het verkeer zodat je je tijdig kan aanpassen aan veranderende wegsituaties. Zo vermijd je aan de lichten onnodig remmen en terug optrekken wat resulteert in minder brandstof verbruik en minder slijtage van remmen en banden.

Tip 4
Rij zoveel mogelijk met de juiste bandenspanning. Hierdoor heeft de wagen de kleinste rolweerstand en bijgevolg ook het kleinste verbruik. Te slappe banden geven onmiddellijk een aanzienlijk meerverbruik en bandenslijtage. Kontroleer dus regelmatig de spanning van de banden en pomp zonodig lucht bij. Dit is zelfs mogelijk aan grote benzinestations op de weg. Beter nog is de band te vullen met stikstof.

Tip 5
Airconditioning kan makkelijk een hap van tien tot twintig procent van het verbruik uitmaken. Gebruik deze dus alleen als het echt nodig is.

Tip 6
Laat ook niet ongemerkt de achterruitverwarming aan staan.