Home | Contact | links | link toevoegen
Buitenkant
Binnenkant
Mechanisch
Diefstal
Tuning
Spaartips
Navigatie
Proefrit
Preventietips
Financiering
Autoreizen
Internet
Hybridewagens
Rijvaardigheid
Tweedehandswagens
Tweedehands auto

  Ster in voorruit / ruitenwissers.

Hedendaagse wagens hebben een dubbel glasoppervlak vergeleken met deze van 25 jaar geleden. Doordat het wagenpark verder toeneemt wordt er dichter op elkaar gereden en zijn er meer files. Dit resulteert op zijn beurt in een hogere belasting van het wegdek en meer losliggende stukjes beton. Bekijk bij een aangeboden tweedehandswagen ook eens goed de volledige voorruit. Deze kan soms een barstje of ster vertonen.


Deze ster is meestal veroorzaakt door een voorligger (vrachtwagen...) die tijdens het rijden een stukje vast weggedeelte heeft opgeworpen. Dit is daarna in de voorruit van de achteraan rijdende wagen terechtgekomen. Het is raadzaam deze ster door een gespecialiseerde firma te laten dichten. In de ster kan door weersomstandigheden altijd water komen. Wanneer het water door vrieskou uitzet en ijs wordt, kan de ster door het uitzetten de volledige ruit doen barsten.

Dit kan ook eventueel gebeuren in de zomer wanneer de airco ingeschakeld is en het verschil buitentemperatuur en binnentemperatuur te groot is. De ster laten repareren door een gespecialiseerde firma zal nog altijd veel goedkoper zijn dan een nieuwe voorruit in het voertuig laten monteren. De ster in de ruit wordt dan vacuüm getrokken en gevuld met een speciale lijm. Achteraf blijft hiervan een klein mat puntje over.
Vergeet ook niet eens de staat van de ruitenwissers te controleren; deze kunnen eventueel ook aan vervanging toe zijn.

Tip: controleer de voorruit volledig op sterretjes.