Home | Contact | links | link toevoegen
Buitenkant
Binnenkant
Mechanisch
Diefstal
Tuning
Spaartips
Navigatie
Proefrit
Preventietips
Financiering
Autoreizen
Internet
Hybridewagens
Rijvaardigheid
Tweedehandswagens
Tweedehands auto

  Waterdamp in de wagen & muffe geur

Bij het instappen in een te koop aangeboden tweedehandswagen kan je soms uitzonderlijk waterdamp aan de ruiten en een muffe geur binnenin bemerken. Dit komt niet veel voor, maar is altijd het gevolg van waterinsijpeling in de wagen. Dit wordt veroorzaakt doordat de naden van twee platen die waterdicht tegen elkaar gesilicoont zijn, door een aanrijding miniem van elkaar zijn te komen staan. Bij de herstelling word niet altijd onmiddellijk opgemerkt dat de platen zich niet meer waterdicht tegen elkaar bevinden.

tip: controleer op roest onder het reservewiel

Op deze plaats vormt de waterdichte silicone geen verbinding meer met de twee platen en kan er bij regenweer water naar binnen sijpelen.
Dit water verzamelt zich vanzelfsprekend op het diepste punt in de wagen: dus tussen de bodemplaat en de stoffen vloerbedekking.
De vloerbedekking gaat dan na verloop van tijd schimmelen en zorgt zodoende voor de muffe geur in de wagen. En na een fikse regenbui en een beetje zon verschijnt ook de waterdamp onmiddellijk op de wagen.

Wanneer hier niets tegen ondernomen wordt,
zal zelfs op lange termijn de bodemplaat doorroesten.

De oplossing is omslachtig, maar effectief: alle vloerbedekking wordt uit de wagen gehaald tot de bodemplaat zichtbaar is. Dan gaat één persoon in de wagen met gesloten portieren de bodem bekijken, terwijl een tweede de wagen met een waterslang stevig nat sproeit. De eerste persoon kan nu opsporen waarlangs het water binnenkomt en de opening tussen de platen terug dichtsiliconen.
Bij een aanrijding achteraan, kan dit ook voorkomen achteraan in de koffer van de wagen. De naden die het water doorlaten bevinden zich dan bijna altijd achter de achterbumper.
Bij een aanrijding vooraan stapelt het water zich op onder de vloerbedekking van de voorste passagiers.


tip: Hef de bekleding in de kofferruimte op en
controleer de bodemplaat op vocht of mogelijke roest.